Thorvaldsens Museum
Thorvaldsens Museum, Bertel Thorvaldsens Plads 2, 1213 København K
Telefon 33 32 15 32, Fax 33 32 17 71, E-mail: thm@thorvaldsensmuseum.dk
Web: www.thorvaldsensmuseum.dk, tilbygningen.dk

Guder og helte i antikkens mytologi

Myten om guden Jupiter

Den største af alle guderne – Jupiter
I antikkens romerske mytologi var Jupiter den største af alle guderne. Han var bror til havets gud Neptun og ægteskabets gudinde Juno. Sidstnævnte var også hans kone.

Han herskede som vejrgud og som beskytter af samfund og retfærdighed.

Jupiter havde erotiske forhold til flere guder samt jordiske kvinder og mænd. Det gjorde ofte hans kone, gudinden Juno, vred. De mange sidespring resulterede i, at han fik flere børn uden for forholdet med Juno. Blandt hans børn er guden Apollon og gudinden Diana, som han fik med gudinden Leto.

Jupiter var så mægtig, at han også selv gav liv til et barn. Datteren Minerva havde han født af sin pande. Det skete efter, at han havde slugt hendes moder, Metis, fordi det var spået, at hendes barn skulle nedstyrte Jupiter fra tronen.

Jupiter omskabte sig flere gange til forskellige dyr. Engang forvandlede han sig til en svane, da han ville forføre den jordiske kvinde Leda, der var dronning af Sparta.

Navne i antikkens mytologi og i kunsten
Romerne tilbad Jupiter i antikken som Jupiter Optimus Maximus. Det betyder den bedste og største. Sammen med gudinderne Juno og Minerva udgjorde han den capitolinske treenighed, der beskyttede Rom by fra Capitol-højen. Byens folk sørgede for at ofre til dem regelmæssigt.

Guden Jupiter havde romerne importeret fra grækernes mytologi, hvor han blev kaldt Zeus. Billedhuggeren Bertel Thorvaldsen brugte fortrinsvis de romerske navne til sine værker med mytologiske emner.