Thorvaldsens Museum
Thorvaldsens Museum, Bertel Thorvaldsens Plads 2, 1213 København K
Telefon 33 32 15 32, Fax 33 32 17 71, E-mail: thm@thorvaldsensmuseum.dk
Web: www.thorvaldsensmuseum.dk, tilbygningen.dk

Guder og helte i antikkens mytologi

Myten om elskovsguden Amor

Den triumferende Amor, gipsskulptur, A22

Elskovsguden Amor
Ifølge antikkens mytologi var Amor gud for elskov. Han var barn af Kærligheds udinden Venus og krigsgudenMars. Han blev skildret som en bevinget dreng med bue og pil, der med sine pile kunne gøre mennesker og guder forelskede. Det skete ofte på befaling fra hans moder, som han nogen gange hjalp.

Hans magt blev ikke udelukkende anset for at være positiv, da kærlighed også kan forvolde mennesker og guder sorg og ulykke.

Fra urkraft til elskovsgud
I den tidligste græske mytologi hed kærlighedsguden Eros og var ikke barn af Venus og Mars, men var opstået af Kaos – altings begyndelse. Han var dengang en urkraft, der satte verdens skabelse i gang.

Fra græsk, hellenistisk tid og hos romerne blev han opfattet som en bittersød elskovsgud, fordi han bragte kærlighedens dobbelte betydning af glæde og sorg til guder og mennesker.

Navne i mytologien og i kunsten
I antikkens græske mytologi hed elskovsguden Eros. På græsk betyder Eros kærlighed. Romerne benyttede det latinske navn for kærlighed, Amor, men nogle gange betegnes guden også som Cupido, der betyder begær.

Billedhuggeren Bertel Thorvaldsen brugte udelukkende de romerske navne til sine værker med mytologiske emner. I hans kunst optræder elskovsguden derfor som Amor.