Tilbygningen
Udskrift venlig version

Kategori

Biografi

Sonne (1801-1890)

Jørgen Sonne var én af guldaldermalerne. Han udførte frisen på Thorvaldsens Museums ydre mure, der fortæller om Bertel Thorvaldsens hjemkomst fra Rom i 1838 og indbæringen af hans kunst på museet.

Uddybende tekst

Kunstnerens uddannelse
Jørgen Sonne begyndte på Det Kgl. Danske Kunstakademis bygningsskole, men fortsatte fra 1815 i akademiets billedkunstskole. Han regnes for én af guldalderens nationalromantiske malere, men fik aldrig undervisning af den danske guldalderkunsts ’far’, Christoffer Wilhelm Eckersberg Læs introduktion. Sonne afsluttede sin uddannelse omkring 1828.

Sonnes motiver
I begyndelsen beskæftigede Sonne sig meget med dyremotiver, men blev efterhånden optaget af slagscener. Derfor søgte han i 1828 yderligere undervisning i München for at lære denne kunst af de tyske malere. Senere arbejdede han meget med landskabsmotiver og figurmalerier.

Til Rom
I 1831 rejste Sonne til Rom, hvor han arbejdede i 10 år. Økonomisk klarede han sig dårligt, selvom han kunstnerisk udviklede sig under opholdet. Han malede mange landskaber og ofte i det fri. Det var blevet den nye tendens blandt malerne i Rom.

Tilbage i Danmark
Hjemvendt til Danmark i 1841 fortsatte han sin karriere som maler og tegner og enkelte gange også som grafiker og illustrator. Hans økonomi blev forbedret, og han fik en stor kreds af kunstnervenner og støtter blandt borgerskabet. Selvom Sonne levede et stille liv, viste han mod under tre-årskrigen i 1848-50. Han arbejdede med at illustrere krigen midt på slagmarken. Også i 1864 deltog han som tegnende rapportør i krigen.

Frisen på Thorvaldsens Museum
Omkring midten af 1840’erne fik Jørgen Sonne opgaven med at dekorere det nye Thorvaldsens Museums Læs introduktion ydervægge. Han skabte frisen Læs introduktion, som i dag ligger som en tegneserie omkring museets tre ydermure. Frisen skildrer borgerskabets modtagelse af Thorvaldsen i Københavns havn i 1838 og indbæringen af Thorvaldsens kunst i hans nye museum. Frisen blev i samtiden rost for sin realisme Læs introduktion i både Danmark og udlandet.