Thorvaldsens Museum
Thorvaldsens Museum, Bertel Thorvaldsens Plads 2, 1213 København K
Telefon 33 32 15 32, Fax 33 32 17 71, E-mail: thm@thorvaldsensmuseum.dk
Web: www.thorvaldsensmuseum.dk, tilbygningen.dk

Litteratur

Digt fra kærestebrev

Et kærestebrev
Denne hilsen er skrevet til ungdomskæresten Sophie Amalie Kurtzhals i 1794. Thorvaldsen sås med Kurtzhalz frem til sin afrejse til Rom i 1796.

Indhold
Teksten som indgår i hilsenen, er en strofe fra digtet Aabenbarelsen af Jens Baggesen. Baggesens digt fortæller historien om digterens møde med en afdød veninde, som bringer ham budskabet om kærligheden som eneste lindring mod sorg og død. I den strofe Thorvaldsen har valgt, ophøjer Baggesen sin afdøde veninde fra ufuldkomment menneske til en umalelig engel, hvis sagligheds lyse flamme han som kunstner ikke evner at indfange. Om end umalelig har Thorvaldsen forsøgt at male englen, som en romantisk gestus til sin kæreste.

<object height=“81” width=“100%”> <param name=“movie” value=“http://player.soundcloud.com/player.swf?url=http%3A%2F%2Fapi.soundcloud.com%2Ftracks%2F27594805&amp;show_comments=true&amp;auto_play=false&amp;color=8f8f8f”></param> <param name=“allowscriptaccess” value=“always”></param> <embed allowscriptaccess=“always” height=“81” src=“http://player.soundcloud.com/player.swf?url=http%3A%2F%2Fapi.soundcloud.com%2Ftracks%2F27594805&amp;show_comments=true&amp;auto_play=false&amp;color=8f8f8f” type=“application/x-shockwave-flash” width=“100%”></embed> </object>

Til Jomfrue Sophie Amalia Kurtzhals

Svage Skiald om Farver ikke Leder
Til en Engel Her at Male Dig
Som Trods Støvets Ufuldkommenheder
Her Veninde Var Umalelig
Tænk dig Hende Her, og Tænk den Samme
Klædt i Salighedens Lyse Flamme

Lyt også til Baggesens digt om Thorvaldsen.

Læs mere i Brevarkivet.