Tilbygningen
Den hvilende Amor, gipsrelief, A756
Udskrift venlig version Sluk og tænd tekst

Kategori

Thorvaldsens relieffer

Den hvilende Amor

Thorvaldsens relief af en nøgen dreng forestiller antikkens kærlighedsgud, Amor, som en tankefuld yngling. Det er, bortset fra nogle tegninger, det tidligst bevarede kunstværk af Thorvaldsen.

Kunstner

Bertel Thorvaldsen Læs introduktion (1770-1844)

Datering

1789

Mål

77 × 56 cm

Materiale

Gips

Inv. nr.

A 756

Film

Mine fødder blev helt tunge

Fortolkninger

Inspirationens skatkammer - kunstnerworkshop med René Schmidt - 07/11/2008 - Spartanske Kriger

Uddybende tekst

Thorvaldsen og Amor
Thorvaldsen var hele livet optaget af den frække, vingede kærlighedsgud Amor, der overlistede guder og mennesker med sine kærlighedspile. I Thorvaldsens kunst kan man finde Amor som lille barn, som yngling og som voksen.

Ifølge antikkens mytologi Læs introduktion var elskovsguden Amor Læs introduktion barn af kærlighedsgudinden Venus Læs introduktion og krigsguden Mars Læs introduktion. Han sendte sine kærlighedspile mod både guder og mennesker. I den romerske mytologi optrådte Amor også under navnet Cupido, og han svarer til Eros i den græske mytologi.

Relieffet er et af Thorvaldsens tidligste værker. Som kun 18-årig vandt han Det Kgl. Danske Kunstakademis Læs introduktion store sølvmedalje for det og opnåede dermed at rykke en klasse op på Kunstakademiet.

Udtryk og form
Amors hvilende og eftertænksomme stilling giver et afdæmpet udtryk. Det var Thorvaldsens karakteristiske måde at udtrykke nyklassicismens Læs introduktion begreb om det ideale på. Men Amors lidt for store hoved og knap så smukke ansigtstræk (flere har genkendt dem som Thorvaldsens egne) mangler endnu det fuldkomne udtryk, som Thorvaldsens senere værker demonstrerer.

Amors stilling er mere stiv end Thorvaldsens senere figurer. Hans venstre ben danner en skarp buet form, som Thorvaldsen engang spøgefuldt kaldte for ”det akademiske sving ligesom en sabel”. Det var en henvisning til hans professor på kunstakademiet, N. A. Abildgaard Læs introduktion, der ofte gav sine figurer sådan en bevægelse.

Der eksisterer flere kunstværker af Thorvaldsen med Amor som en hvilende og eftertænksom yngling. Et andet eksempel er skulpturen Den triumferende Amor Læs introduktion.

Thorvaldsens inspiration
Relieffet blev udformet til Kunstakademiets sølvmedaljekonkurrence. I opgaven skulle de deltagende kunstnere tage udgangspunkt i et maleri, der forestillede En lyrespillende Amor Læs introduktion
malet af Abildgaard. Professoren havde foretaget en genfortolkning af et antikt vægmaleri fra Herkulanum Læs introduktion i Italien. Ved at benytte det motiv til konkurrencen fik Abildgaard direkte indflydelse på Thorvaldsens syn på antikkens formideal Læs introduktion.

Foto: Ole Woldbye