Tilbygningen
Smedeguden Vulkan, marmorskulptur, A 8
Udskrift venlig version Sluk og tænd tekst

Kategori

Guder og helte i antikkens mytologi

Myten om smedeguden Vulkan

Vulkan var ildgud og guddommelig smed. Vanskabt blev han smidt ud fra Olympen og blev smed. Han skabte de skønneste sager til andre guder. Trods sin vanskabte fod blev han gift med kærlighedens gudinde Venus.

Film

Blikkenes retning

Fortolkninger

Uddybende tekst

Smedeguden Vulkan
Guden Vulkan var søn af den øverste gud Jupiter Læs introduktion og gudinden Juno. Han havde en vanskabt fod og forældrene kastede ham ud fra Olympen, gudernes himmelske bolig. Han landede i havet, hvor han blev fundet af havgudinden Thetis. Hun tog ham med hjem til øen Lemnos, hvor hun gemte ham for Juno. Vulkans moder skammede sig nemlig så meget over sin søns udseende, at hun ville gøre ham fortræd, hvis hun fandt ham.

Vulkan blev gemt i Lemnos underjordiske huler, hvor der ulmede en vulkan. Her blev han sat i smedelære og udviste stort talent. Han fik derfor titlen gud for smedekunsten og ilden. De andre guder fik herefter stor nytte af hans smukke og stærke redskaber, våben og smykker. Vulkan lavede blandt andet den øverste gud Jupiters lynkile, elskovsguden Amors Læs introduktion pile og krigsguden Mars’ våben.

Men Vulkan glemte aldrig sin herkomst. Han ønskede at hævne sig på sin mor og skabte i sin smedje en stol, som han anonymt sendte til Juno. Hun blev glad for den smukke stol og satte sig i den. Først da opdagede hun, at det var umuligt at rejse sig igen. Hun var bundet af usynlige lænker. Kærlighedens gudinde Venus Læs introduktion blev udlovet som præmie til den gud, der kunne befri Juno, men lænkerne var så stærke, at ingen af guderne på Olympen kunne få hende fri. Til sidst måtte man bede Vulkan om hjælp. Han tøvede, men løftet om at få Venus til kone overtalte ham. På den måde gik det til, at den vanskabte Vulkan blev gift med Venus.

Venus, der ikke var blevet spurgt om sin interesse for Vulkan, tabte hurtigt interessen for sin mand. Hun indledte et forhold til krigsguden Mars Læs introduktion. Det gjorde Vulkan frygtelig jaloux. Han besluttede sig endnu en gang for at bruge sine færdigheder i smedjen til at tage hævn. Han smedede et fint net, der kunne hænge over hans og Venus’ seng. Det skulle fange de utro elskende på fersk gerning. En dag hvor Vulkan ikke var hjemme, lagde Venus og Mars sig på sengen. Mens de var opslugt af elskov, faldt nettet ned over dem og fangede dem. Vulkan gik herefter til Jupiter og bad om at få sin brudegave retur, og ægteskabet med Venus blev opløst.

Den misdannede fod
Antikkens myter Læs introduktion var enige om, at Vulkan havde en vanskabt fod, men hvordan han havde fået den, var der forskellige forklaringer på. Én kilde forklarede, at det var hans far Jupiter, der i et raserianfald greb Vulkan i foden og kastede ham ud fra Olympen mod jorden. Da Vulkan efter tre dage landede, var han kommet så slemt til skade, at han var døden nær. En anden kilde fortæller, at Vulkan var født sådan, og da hans mor, gudinden Juno, efter fødslen så sin vanskabte søn, kastede hun ham i havet fra Olympen.

Navne i mytologien og i kunsten
Vulkan eller Vulcanus er navnet på den romerske smedegud. Selve navnet Vulkan fortæller, at han er en personificering af ilden, der kommer fra jordens dyb, ligesom en vulkan. I antikkens græske mytologi er Vulkan identisk med guden Hefaistos. Historierne om ham findes i Iliaden, Odysséen og den homeriske hymne til Apollon.

Billedhuggeren Bertel Thorvaldsen Læs introduktion brugte udelukkende de romerske navne. Hos ham optræder smedeguden derfor som Vulkan.