Tilbygningen
Hoved af Laokoon, gipsafstøbning af antik skulptur, L 128
Udskrift venlig version Sluk og tænd tekst

Kategori

Antik afstøbning

Hoved af Laokoon

Gipsafstøbingen af et mandshoved forestiller den antikke sagnpræst Laokoon. Hovedet stammer fra den berømte skulptur i Vatikanmuseet i Rom, hvor Laokoon kæmper mod søslanger for at redde sig selv og sine to sønner.

Fortolkninger

Uddybende tekst

Fortællingen om Laokoon
Der fortælles mange historier om Laokoons kamp mod søslangerne. Den antikke, romerske digter Vergil skrev i sin digtsamling Æneiderne, at Laokoon advarede trojanerne mod et overraskelsesangreb fra grækerne i form af en hest. Da trojanerne ikke lyttede til hans advarsler, kastede han selv sit sværd mod hesten. Hesten var en trækonstruktion, hvori grækerne gemte sig. På den måde kom de inden for trojanernes bymur. Hesten hjalp grækerne med at vinde krigen om Troja og er siden blevet kaldt for den trojanske hest. Laokoon blev straffet for at advare trojanerne af enten floguden Poseidon eller grækernes beskytterske, gudinden Athene, der sendte søslangerne efter ham og hans to sønner.

Skulpturens historie
Den oprindelige marmorversion af skulpturgruppen Laokoon og hans to sønner er skabt i hellenistisk stil Læs introduktion og sandsynligvis fremstillet i 1. årh. f.Kr. på den græske ø Rodos. Laokoon-gruppen menes at være blevet bestilt af en romersk righerre til opstilling i dennes villa. Skulpturen blev fundet ved en udgravning i 1506 ved den romerkse kejser Neros Gyldne hus i Rom. Nero menes derfor at have ejet skulpturen.

Thorvaldsens samling af gipsafstøbninger
Siden akademitiden på Det Kgl. Danske Kunstakademi Læs introduktion havde billedhuggeren Bertel Thorvaldsen tegnet og modelleret efter antikkens skulpturer i form af gipsafstøbninger indkøbt til formålet. I sine mange år i Rom fik Thorvaldsen selv opbygget en afstøbningssamling Læs introduktion. Den gav ham inspiration til arbejdet med sine egne skulpturer.