Thorvaldsens Museum
Thorvaldsens Museum, Bertel Thorvaldsens Plads 2, 1213 København K
Telefon 33 32 15 32, Fax 33 32 17 71, E-mail: thm@thorvaldsensmuseum.dk
Web: www.thorvaldsensmuseum.dk, tilbygningen.dk

Nye ord til Thorvaldsen - værkstedsforløb med billedkunstneren Lise Harlev

P1010020.JPG

Sammen med billedkunstneren Lise Harlev har vi sat en del af den skriftlige formidling på Thorvaldsens Museum under lup. Tekstmeddelelserne i museets udstillinger og samlinger begrænser sig til kort, faktuel viden, et nummer eller et bogstav, men alligevel er de ladet med betydning. Lise Harlev arbejder i sin egen kunst med sproglige og grafiske udtryk. I værkstedsforløbet stillede hun eleverne den opgave at lave nye skilte til skulpturer og relieffer i museets udstilling.

Klassetrin

1.g.

Datering

01/02/2008

Guds hånd

Elevens kommentar

Et hvist skilt med sort skrift hvor der står: Selv Guds engle/bruger pisk/for at underkaste sig/sine tjenere

Det første der slog mig, da jeg så værket var, at englen, som køre vognen, brugte pisk for at drive hestene fremad. Det undrede mig at et væsen næsten lige så magtfuld som Gud brugte en så primitiv ting som en pisk. Jeg ville umiddelbart have troet at specielt dyr ville føle den styrke og renhed, som burde strømme ud fra sådan et væsen og ville tillæge væsnet troskab, men som jeg ser relieffet ligner det ikke at det er troskaben, der driver hestene fremad men frygten for at blive slået. To engle følger englen i vognen, blindt for den magt, som englen anvender for at komme frem.
Jeg reflekterede også over, hvordan man på korstogene bagte Guds ord videre. Korsets udbredelse var vold og derefter underkastelse. Men underkastelse er ikke troskab, kun et stille håb om fred.

Jeg håber, at teksten vil give lidt stof til eftertanke…